Het leven zit boordevol met risico’s van eender welke aard. Helaas is de kans groot dat we je hiermee niet meteen iets nieuws gaan vertellen. Voor zeer veel van deze risico’s geldt in de praktijk dat we er jammer genoeg niet zoveel tegen kunnen ondernemen. Er zijn echter ook uitzonderingen. Verschillende risico’s waar je tijdens je leven mee te maken kan krijgen kunnen immers worden gedekt door het afsluiten van een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering. Een dergelijke verzekering is ontzettend interessant omdat ze zelfs heel wat ogenschijnlijk onschuldige, maar zeer risicovolle aansprakelijkheden kan verzekeren. Wil jij graag meer ontdekken over deze interessante verzekering? Dan is verder blijven lezen absoluut de moeite meer dan waard.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering is letterlijk een verzekering waarmee je aansprakelijkheden kan laten verzekeren. Het kan hierbij gaan om tal van verschillende aansprakelijkheden. In eerste instantie schetsen we de situatie waarin er bijvoorbeeld een vriend of familielid bij jou op bezoek komt. Tijdens een bezoek doorheen de tuin struikelt de persoon in kwestie over een kabel die doorheen de tuin is gespannen. Dat is vervelend en op zich kan niemand daar iets aan doen, maar jij had ervoor moeten zorgen dat de persoon in kwestie zich er niet aan kan kwetsen. Met andere woorden, jouw aansprakelijkheid is in het gedrang. Dan biedt deze verzekering je een uitstekende dekking. 

Er is echter ook nog een andere situatie waarin houder zijn van een aansprakelijkheidsverzekering een zeer belangrijk gegeven kan zijn. Stel bijvoorbeeld dat een goede vriend van jou je zijn laptop laat lenen voor een bepaalde tijd. Bij het verplaatsen van de laptop is ze echter van de tafel gevallen waardoor ze in een groot aantal verschillende stukken is gebarsten. Het spreekt voor zich dat je de laptop op die manier niet meer terug kan geven aan je vriend. Bovendien heb jij de schade veroorzaakt waardoor jij er (hoe jammer dat ook mag zijn) verantwoordelijk voor bent. Ook in deze situatie zal je tot de vaststelling komen dat je aansprakelijkheidsverzekering tussen zal komen.

Waarom zou iedereen deze verzekering moeten afsluiten?

Er is over de aansprakelijkheidsverzekering door de jaren heen al ongelofelijk veel gezegd en geschreven. Heel wat mensen hebben zich daarbij vooral de vraag gesteld of deze verzekering nu wettelijk verplicht is of niet. Dat is niet het geval. Je bent dus met andere woorden nooit verplicht om een verzekering af te sluiten tegen de aansprakelijkheden waarmee je kan worden geconfronteerd. Dat er hiervoor geen verplichting bestaat betekent evenwel in de praktijk in het geheel niet dat deze verzekering niet ongelofelijk belangrijk is. Heel wat mensen hebben in het verleden al hun financiële reserves in rook op zien gaan nadat ze er niet voor hadden gekozen om deze verzekering af te sluiten. Het is dus zaak om dit voor jou absoluut te voorkomen. Zoveel spreekt voor zich. 

Voor welke bedragen ben je gedekt met deze verzekering?

Eén van de meest indrukwekkende eigenschappen van deze verzekering heeft betrekking tot het bedrag waarvoor je aansprakelijkheden zijn gedekt. Wanneer veel mensen dit bedrag horen komt het niet zelden voor dat ze toch best even moeten slikken. Dat is het gevolg van het feit dat het ingedekte bedrag niet zelden significant hoger is gelegen dan één miljoen euro. Je leest het goed. Voor heel wat verzekeraars geldt zelfs dat ze bij deze verzekering een dekking voorzien oplopend tot een bedrag van 1.250.000 euro. Dat lijkt misschien een beetje overkill, maar dat het is in de praktijk allerminst. De kosten voor gevallen waarbij je aansprakelijkheid in het gedrang komt kunnen in de praktijk dan ook ontzettend snel behoorlijk hoog oplopen. Dit is dus zeker geen overbodige luxe.

Wie valt er allemaal onder de verzekering?

Van belang om rekening mee te houden bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn de personen die er al dan niet door worden gedekt. Het is namelijk mogelijk om deze verzekering niet alleen voor jezelf, maar wel voor het hele gezin af te sluiten. Heb je huisdieren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat ook zij mee opgenomen kunnen worden in de verzekeringspolis!

Kan je de kosten van de aansprakelijkheidsverzekering drukken?

De kans is bijzonder groot dat je tijdens het lezen van de informatie op deze pagina enkele keren bent geschrokken. In het bijzonder de bedragen die worden gedekt door dit type van verzekering weten heel wat mensen meermaals te verbazen. Een zeer belangrijke vraag die velen zich dan meteen stellen heeft te maken met het feit of de premie die voor de verzekering dient te worden betaald dan ook niet torenhoog is gelegen. Dat valt in de praktijk zeer goed mee. Deze verzekering is dan ook helemaal niet zo duur als je mogelijks in eerste instantie zou vermoeden. Toch kan het altijd interessant zijn om te ontdekken hoe je de kosten van de aansprakelijkheidsverzekering kan drukken. Dit kan ondermeer gebeuren door middel van de onderstaande bespaartips. 

Voer altijd, maar dan ook altijd een vergelijking uit 

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij een aansprakelijkheidsverzekering (voordelig) kunnen afsluiten heeft betrekking tot het uitvoeren van een vergelijking. In principe zou je in de praktijk geen enkele verzekering moeten afsluiten zonder in eerste instantie een vergelijking uit te voeren. Dat in het bijzonder omwille van het feit dat de concurrentie tussen de verschillende verzekeraars bij diverse verzekeringen toch wel vrij aanzienlijk is. Dat geldt zeker niet alleen maar voor de aansprakelijkheidsverzekering. Toch is dit ook bij deze verzekering zeker wel van toepassing. Het mag dan ook duidelijk zijn, indien je niet te veel wil betalen voor deze verzekering is het uitvoeren van een objectieve vergelijking in de praktijk altijd meer dan de moeite waard. 

Tracht de verzekering te bundelen met andere verzekeringen

Een andere interessante mogelijkheid om de kosten van je aansprakelijkheidsverzekering (extra) te kunnen drukken heeft te maken met het bundelen van de verzekering samen met een aantal andere verzekeringen. In principe wordt het voor eigenaars of huurders aangeraden om ervoor te kiezen om minstens de verzekeringen af te sluiten die hieronder staan opgelijst:

  1. De inboedelverzekering;
  2. De opstalverzekering (voor eigenaars); 
  3. Een aansprakelijkheidsverzekering;

Indien je het bovenstaande pakket met verzekeringen afsluit zal je tot de vaststelling komen dat je doorgaans altijd kan rekenen op een interessante korting vanuit de verzekeraar. Deze korting wordt dan verstrekt omdat je als verzekeringnemer niet zomaar kiest voor het afsluiten van één, maar wel van verschillende toch wel belangrijke verzekeringen. Daardoor ben jij beter verzekerd, maar het spreekt uiteraard voor zich dat de verzekeraar ook over meer inkomsten beschikt.

Door Redactie