Interieur 4

Wanneer men denkt aan een architect zijn vaak de eerste dingen die in gedachten komen, grote wolkenkrabbers in New York, luxe villa’s en bekende bruggen. Een architect is een ontwerper van gebouwen of constructies. Er zijn verschillende soorten architecten, er is een tuinarchitect, zoals de naam al doet vermoeden ontwerpt deze architect een tuin. Ook is er een kantoor architect of een huizen architect, dit zijn de gewone architecten. Er zijn ook architecten die zich bezighouden met de inrichting van ruimtes, dit zijn binnenhuisarchitecten. Wanneer een architect bruggen of andere infrastructuren ontwerpt wordt dit een civiel ingenieur genoemd.

Kwaliteiten architect

Om een architect te worden kan men de studie bouwkunde volgen aan een technische universiteit en vervolgens een master in architectuur volgens of de studie architectuur volgen aan een kunstacademie. Vervolgens moet men opgenomen worden in het register van architecten. Om een kantoor architect, binnenhuisarchitect of ander soort architect te worden moet men dus een studie hebben afgerond. Verder moet een architect over verschillende soorten kwaliteiten beschikken. Een van de belangrijkste kwaliteiten is creativiteit. Het is van belang dat een architect met originele ontwerpen komt en deze ook goed en mooi op papier kan weergeven. Goed kunnen tekenen en schetsen is dan ook een handige vaardigheid om te hebben. Verder is wiskundig inzicht vereist, vooral om de bouwconstructies veilig te maken. Het kennen en snappen van verschillende draaglasten van verschillende materialen en hoe deze samenwerken is essentieel. Wat ook essentieel is, is kennis van verschillende bouwmaterialen, vormen en stijlen die er zijn.

Civiel ingenieur

Een speciale tak van architecten zijn de civiel ingenieurs. Zij zijn gespecialiseerd in civiele techniek, dit houdt in dat zij in de praktijk zich bezig houden met grond- en waterbouw, net als infrastructuur. Het meest bekende voorbeeld hier is de afsluitdijk. Er zijn verschillende baanrichtingen die een civiel ingenieur op kan gaan, zo is een positie binnen de overheid mogelijk, maar ook bij een adviesbureau of voor aannemers.  Veel civiel ingenieurs kiezen er ook voor om zelfstandig aan de slag te gaan.

Door Redactie