Het komt helaas toch nog ruim tweeduizend keer voor in Nederland, een schoorsteenbrand. Dit komt door een vervuilde of verstopte schoorsteen. Vaak is dit een gevolg van te weinig onderhoud aan de schoorsteen, dus redelijk gemakkelijk te voorkomen. Wat kun je allemaal doen om een schoorsteenbrand te voorkomen? Je leest het hieronder.

Hoe ontstaat de brand?

Bij het stoken van de kachel komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Deze deeltjes hechten zich vast aan de binnenkant van het rookkanaal en vormen een brandbare laag. Deze brandbare laag wordt alsmaar groter en groter bij elke keer dat je de kachel op een onjuiste manier stookt. Zo ontstaat er een grote kans op een schoorsteenbrand.

Wat te doen tegen de brand?

Zoals hierboven beschreven, is het allereerst belangrijk om eens in het jaar een schoorsteenveger langs te laten komen. Zo worden deze opgestapelde brandbare lagen, jaarlijks verwijderd, waardoor er een minder grote kans is op een schoorsteenbrand. Controleer wel even of de schoorsteenveger aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Zo weet je zeker dat jouw schoorsteen in goede handen is.

Daarnaast is het belangrijk om met schoon hout te stoken. Kwalitatief hout brandt beter, waardoor er minder onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht zullen komen. Denk bij kwalitatief hout bijvoorbeeld aan hout dat goed droog is. Verstandig is om uw hout te kopen bij een gespecialiseerde houtleverancier.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de woning. Dit is ook een stimulans voor de verbranding. Ook houd je op deze manier een gezond leefklimaat.

Tot slot is het belangrijk dat er voldoende trek is in het rookanaal, want ook dit draagt bij aan een goede verbranding.

Wat kan je het beste doen bij een schoorsteenbrand?

Wanneer je last hebt van een schoorsteenbrand, dan raden wij je aan om de brand niet te blussen met water, maar zand over het vuur te strooien. Wanneer je de brand met water probeert te blussen, dan kan er een explosie ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om de schoorsteenklep dicht te doen.

Naar Haardenexpert.nl >>

https://www.haardenexpert.nl/

Door Daniel