Naast zelf zonnepanelen aan te schaffen kan je ze tegenwoordig ook huren. Hierdoor hoef je niet eerst veel geld te investeren in de panelen maar heb je toch profijt van een lagere energierekening. De kosten voor de huur van de zonnepanelen is in de meeste gevallen lager dan de maandelijkse opbrengst van de zonnepanelen. Toch zijn er ook nadelen aan deze constructie dus voordat je besluit zonnepanelen te huren moet je dit weten.

Meerdere aanbieders

Op de markt voor het huren van zonnepanelen zijn meerdere aanbieders. De eerste 10 jaar huur je de panelen van hen maar daarna kan je ze overnemen. De voorwaarden die deze bedrijven stellen zijn kort en duidelijk alleen er zitten wel veel vervelende clausules in deze voorwaarden. Daarnaast liggen de maandelijkse kosten van het huren van de panelen hoger dan bij die waarbij je de zonnepanelen zelf koopt met eigen geld of een lening.

Nadelige voorwaarden

Iedere aanbieder van de zonnepanelen om te huren heeft dus zijn eigen voorwaarden maar een paar opvallende punten zijn de moeite waard om er even aandacht aan te besteden. Ten eerste is het opzeggen van het contract erg duur. De bedrijven rekenen hoge demontagevergoedingen en administratiekosten wanneer je maandelijks het contract op kan zeggen. Of wat kan is dat je alle resterende huurtermijnen alsnog moet gaan betalen. Een tweede adder onder het gras is dat verhuurders de huur mogen verhogen wegens contractueel jaarlijkse stijging. Verhuurders mogen rentestijging doorrekenen in de huur van de panelen, ook wanneer jouw opgewekte energie niet toeneemt. Als laatste hebben sommige verhuurders ook in hun voorwaarden staan dat de huurovereenkomst eenzijdig kan veranderen wanneer wet- en regelgeving veranderen omtrent zonnepanelen.

Voordelige voorwaarden

Naast alle nadelige voorwaarden zijn er uiteraard ook voordelen voor het huren. Zo kan je de panelen ook huren via je wooncorporatie als je die hebt. Wanneer zij een contract hebben met een leverancier van de zonnepanelen kan je zonder veel extra onverwachtste kosten de panelen huren. Bij een leverancier zoals Solease kunt u bij een verhuizing de zonnepanelen mee verhuizen. Hier betaal je dan wel een bedrag voor het demonteren en monteren van de zonnepanelen. Als laatste heeft het huren van de zonnepanelen het voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over schade en garantie van je panelen. Omdat je de panelen huurt zijn ze eigendom van de verhuurder en zal deze voor de kosten van reparatie moeten opdragen. Daarnaast kan je uiteindelijk langer garantie hebben op je panelen als je huurt dan als je de panelen zelf aanschaft.

Door Redactie