Er is een algemene misvatting dat tijdens de wintermaanden geen groene daken kunnen worden aangelegd en vegetatie kan worden geplant. Eigenlijk is het ideaal om op daken sedummatten aan te leggen als de lente voor de deur staat. Het weer is misschien niet zo waarschijnlijk voor veel groendakdekkers bij mooi weer, maar voor degenen die bereid zijn om de kou en nattigheid te trotseren, is de terugverdientijd voor de klant zeker de moeite waard. Door de vegetatie in de nieuwe bodemmedia te vestigen vóór het begin van het groeiseizoen, kunnen planten hun groei een vliegende start geven en kunnen de eerste 2 maanden van het groeiseizoen gelijk zijn aan meer dan 6 maanden groei als dezelfde planten werden later in het jaar geplant. Helaas is te vaak vegetatie (in dit geval de sedumstekken) pas in het voorjaar beschikbaar wanneer dit gunstiger is voor de kwekerij.

Ontdooien

De groeimedia moesten ’s nachts in het garagegedeelte van het gebouw worden ontdooid en de Sedummatten die niet konden worden uitgerold, werden een dag in de zon gelaten. Ondanks dat ze voorafgaand aan de installatie volledig bevroren waren, kwam de gezondheid van de Sedummatten helemaal niet in gevaar.

Wintermaanden

Er is één detail dat speciale aandacht moet krijgen bij het planten tijdens de wintermaanden. Bij het planten van pluggen is het van belang dat deze zo diep mogelijk worden geplant. Als hiervoor een deel van de bodem moet worden losgemaakt of verwijderd, dan is dat maar zo. Maar als ze niet diep worden geplant en de grond er goed omheen is verdicht, zullen pluggen uit de grond trekken tijdens perioden van vries- en dooi. Dit kan in die mate gebeuren dat een plug volledig uit de grond wordt verwijderd, waardoor het wortelstelsel wordt blootgesteld aan de elementen en vaak tot gevolg heeft dat de plug verwelkt en afsterft. Stekkers zijn niet goedkoop en een nalatige planttechniek is zonde van het geld van de klant.

Door Redactie