tuinkamer

Tijdelijke woning huren

Heb je een tijdelijke woning nodig? Dan is een tijdelijke woning huren een ideale oplossing. het huren van een tijdelijke woning wordt vaak gedaan wanneer mensen gaan verbouwen. Zo leven ze tijdelijk in een ander huis en hebben ze geen last van alle werkzaamheden die worden uitgevoerd in hun oorspronkelijke huis. Het huren van een tijdelijke woning is ook populair onder de mensen die voor een bepaalde tijd in Nederland komen werken. Zo hoeven ze niet een huis aan te schaffen maar kunnen ze tijdelijk huren. Als ze weer terug gaan naar hun eigen huis kunnen ze het huurcontract opzeggen. Verder wordt een tijdelijke woning huren gedaan als je een nieuw huis hebt gekocht maar je er nog niet in kan. Als je voor een tijdje in een andere plaats moet wonen door een studie is tijdelijk huren ook een goede uitkomst. Zo’n huurwoning huur je voor een bepaalde, van te voren vastgestelde, periode. De verhuurder en huurder stellen van te voren een huurovereenkomst op en hierin staat voor hoelang de woning verhuurd gaat worden aan deze persoon. Deze periode kan zeer kort zijn (tussen de 1 en 3 maanden) maar ook zeer lang zijn (een aantal jaren). Het is afhankelijk van de wet hoelang je een bepaald pand kunt huren. Ze kijken hierbij naar de bestemming van de woning.

Soorten verhuren

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een pand kan (ver)huren. In de wet zijn hier regels aan vastgesteld. Bijvoorbeeld aan de huurperiode. Bij sommige huizen is de maximale toegestane verhuurperiode 2 jaar. Bij andere huizen is dit tien jaar. De volgende soorten van (ver)huren zijn er:

  • Huurcontract bepaalde tijd
  • Tussenhuur
  • (Ver)huren via de leegstandwet
  • Vakantieverhuur

Bij een huurcontract voor een bepaalde tijd eindigt het (ver)huren wanneer het contract is afgelopen. Een voorwaarde hiervoor is dat de verhuurder de huurder op tijd informeert over het aflopen van het huurt contract. Het is niet mogelijk voor de huurder om de huur tussentijds stop te zetten. Bij een tussenhuur contract woon je in een huis waarvan de eigenaar een tijd niet thuis is door bijvoorbeeld werk of school. In de tijd dat de verhuurder weg is mag de huurder in het huis. Het huurcontract loopt dus af als de verhuurder weer terug komt. Het verschil tussen een huurcontract voor een bepaalde tijd en tussenhuur is dat bij tussenhuur de huurder wél het contract tussentijds mag opzeggen. De volgende vorm van (ver)huren is via leegstand. Dit wordt gedaan wanneer je huis te koop staat maar jezelf al verhuisd bent of als je van plan bent om je huis te slopen of te renoveren. Als dit het geval is mag je het huis maximaal 2 jaar verhuren. Voor een te koop staande woning is dit 5 jaar. De laatste vorm van (ver)huren is vakantiehuur. Dit is, zoals het woord al zegt, het (ver) huren van een huis wanneer je op vakantie bent. Hier zijn nog geen specifieke wetten voor. De regels hiervoor verschillen ook per gemeente. Wat wel vaststaat is dat de huurders de woning niet mogen onderverhuren aan toeristen. Een deel van de huurwoning verhuren is wel toegestaan. Je kunt ook gemakkelijk en snel een hotelkamer huren.

Door Redactie