Het is een vraag die erg vaak voorbij komt, het verschil tussen teak meubelen en eikenhouten meubelen. Eerst is het belangrijk om te weten wat u met het meubel wilt doen, want bij elk houtsoort komen voor- en nadelen om de hoek kijken. Vaak komt teakhout uit Zuidoost Azië, waar de originele groeigebieden voor deze houtsoort zijn.

Teak meubelen  ‘werken’ meer

Alle houtsoorten werken, dus ook als ze tot meubelen zijn verwerkt. Teak meubelen ‘werken’ meer. Het belangrijkste is dat het hout goed gedroogd is en de constructie van het meubel is natuurlijk ook heel belangrijk. Heeft u bijvoorbeeld een houten tafels dan worden die met een regelwerk gemaakt waar het blad met klosjes op vast zal worden geschroefd. Het blad moet in ieder geval een aantal millimeters oversteken in verband met het uitzetten en inkrimpen van het hout, het zogenaamde ‘werken’.

Teak meubelen beter voor in de tuin

Als we naar teak meubelen voor in de tuin kijken, dan zijn ze beter dan eiken tuinmeubelen. Het grote voordeel van teak is dat er een soort olie in zit verwerkt, die het hout een beetje vettig maakt. Eiken is daarentegen een stuk droger. Door de vettige olie in teak meubelen zal het water van nature beter worden afgestoten en de zon zal het hout hierdoor niet zo snel splijten, wat bij eikenhout wel het geval is. Teak meubelen hebben dus minder onderhoud nodig en dat maakt het wat ons betreft een beter houtsoort om in meubelen te gebruiken, ook omdat er makkelijker mee te werken is.

Door Daniel