Deurmatten zijn niet het meest decoratieve onderdeel van je inrichting, maar wel erg nuttige dingen. Want deurmatten zorgen ervoor dat je geen vocht en vuil mee naar binnen neemt. Daarmee kun je voorkomen dat er krassen ontstaan op je kostbare laminaat, parket of houten vloer. Als je vloerbedekking hebt, voorkomen deurmatten dat vuil onderaan je schoenen op de vloerbedekking terecht komt. Deurmatten zijn dus nuttig. Bij superwoonwinkel.nl zijn ze verkrijgbaar in veel soorten en maten. Voor de duidelijkheid zijn de deurmatten verdeeld in twee categorieën: schoonloopmatten en droogloopmatten.

Schoonloopmatten

Onder de deurmatten zijn de schoonloopmatten misschien het minst bekend. Dit zijn matten die gemaakt zijn van een materiaal dat vuil aantrekt. Als je over zo’n mat loopt blijft het vuil dat aan je schoenen zit op de mat kleven. Dat geldt voor al het vuil. Het nut daarvan is dat scherpe stukjes zand niet mee naar binnen worden genomen en krassen veroorzaken op de vloer in huis. Plakkerige dingen onderaan je schoenen blijven ook aan de mat vastzitten. Daardoor houdt zo’n mat ook vervuiling tegen door lijmresten, verf en andere stoffen die kunnen afgeven op de vloerbedekking.

Droogloopmatten

Droogloopmatten doen precies wat de naam al aangeeft: ze drogen de zolen van de schoenen waarmee je over zo’n mat loopt. Onder de deurmatten is dit een heel bekend type mat. Hij wordt veel gebruikt bij woningen met een harde vloer. Op een harde vloer lopen met natte schoenen kan ertoe leiden dat je uitglijdt en ongelukkig ten val komt. Droogloopmatten worden veel gebruikt in omgevingen waar wordt gebouwd. Met name in nieuwbouwwijken, waar de bestrating nog niet helemaal is voltooid, kunnen deze matten veel overlast voorkomen. Soms is het onderscheid tussen een droogloopmat en een schoonloopmat niet goed te maken. Er zijn matten die in beide categorieën vallen.

Door Daniel