Een houten vloer heeft zorg nodig om mooi en gaaf te blijven. Met schuren, poetsen en lakken behoudt hij zijn glans en gaafheid. Temperatuur speelt een belangrijke rol bij hout. De lage vochtigheidsgehalte kan maken dat het hout gaat scheuren of krommen. Een vochtigheidsgraad van bij de 50% – 60% is aan te raden. Vloerverwarming is geen nieuwigheid. De Romeinen hadden in de oudheid al vloerverwarming. Zij gebruikten warme lucht afkomstig van houtvuur. Wij pakken het alleen iets moderner aan.

Houtsoort

Niet alle houtsoorten verdragen een vloerverwarming. Vraag eerst of dat hout wel geschikt is.

Geschikte houtsoorten zijn onder andere: Irokohout of Kambalahout, Eikenhout, Notenhout en Azobéhout of Afzeliahout. Andere houtsoorten zijn niet geschikt of nog niet getest. De dikte van het hout is ook van belang. Is het hout te dik dan duurt te lang om te verwarmen.

Keus

Steeds meer mensen willen een houtenvloer thuis en plaatsen ook een vloerverwarming. Je kunt een keuze maken tussen een warmwater vloerverwarming of een elektrische vloerverwarming. Bij een vloerverwarming neemt de temperatuur geleidelijk toe. Zet je hem uit dan koelt hij ook geleidelijk af. Een goede isolatie is belangrijk. Er zijn geen grote temperatuurschommelingen en u bespaart geld. Elk der systemen heeft zijn voor-en nadelen. Daarom kiezen mensen voor een hoofdverwarming en een bijverwarming om de warmte in huis aangenaam en stabiel te houden. Een goede temperatuurregeling is aan te bevelen. Ook voor houten vloeren Friesland kun je online terecht.

Kortom een aantal zaken om rekening mee te houden voor optimaal genot van je houten vloer.

Door Daniel